Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün

BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANI HASAN AKGÜN

ÖZGEÇMİŞ

Bürokratik, Siyasi ve Akademik Hayatı

1957 yılında Trabzon’un Araklı ilçesinde doğdu.

İlköğretime Adapazarı, Kaynarca’da başlayıp Florya Şenlikköy Ortaokulunda tamamladı. 1974 yılında, Yeşilköy 50. Yıl Lisesini bitirdi.

1975 yılında Sefaköy (Küçükçekmece) Belediyesinde belediyeciliğe ilk adımını attı. 1975-1980 yılları arasında Sefaköy Belediyesinde Yazı İşleri Müdürü ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Yüksek öğrenime devam ettiğinden, eğitimini çalışma hayatı ile birlikte yürüttü.

1979 yılında İstanbul Yabancı Diller Yüksekokulundan mezun oldu.

1979-1988 yılları arasında Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün “Şehircilik ve Belediyelerin Yönetimi” konulu eğitim programlarına katılarak şehircilik ve yerel demokrasi alanında eğitim aldı. 1981 yılında, kurucuları arasında yer aldığı İstanbul Belediyesi Küçükçekmece Belediye Şube Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı görevinde bulundu. 1984 yılında, 3330 sayılı kanun ile Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen Büyükşehir Belediyesi uygulamasında, Bakırköy Belediyesinin kuruluşunda ve tüm birimlerinin teşkilatlanmasında görev aldı.

1986 yılında Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevine atandı.

1989-1993 yılları arasında; Fransa, Almanya ve Belçika yerel yönetimlerinin yapılarını inceledi ve Türkiye’deki uygulamalarla mukayesesini yaparak geniş çaplı bir çalışma ortaya koydu. 1992 yılında, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde “Belediyelerin Evrensel Gelişimi ve Bütçelerinin Analizi” konulu tezi ile yüksek lisans derecesini ve 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde “Kentsel Gelişme Sürecinde Büyükçekmece” konulu tezi ile doktora derecesini aldı.  

Doktora tezi kapsamında Fransa’nın güney sahilleri ile İspanya’nın Barselona şehri kıyı planlaması çalışmalarını ve arazi kullanımını inceledi ve bulgularını, Türkiye’deki uygulamalarla kıyasladı. Yaptığı araştırmada, Büyükçekmece’nin kentsel özelliklerine, İstanbul’un bu yapıyı etkileyiş biçimine yer vererek Büyükçekmece’yi kronolojik bir yöntemle inceledi.

1994 Yerel Seçimlerinde Büyükçekmece Belediye Başkanı seçildi. Ardından 1999, 2004, 2009, 2014 ve 2019 Yerel Seçimlerinde art arda Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Seçimlerini kazandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ ile başlayan ve Derviş EROĞLU’nun hem Başbakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde devam eden, uzun yıllara dayanan ilişkileri boyunca onlara destek oldu.

Belediye Başkanlığı sürecinde akademik çalışmalarına devam etti ve çalışma hayatındaki deneyimlerini harmanlayarak yaptığı araştırmaları çoğunlukla yerel seçimler ve yerel yönetimler konularında yoğunlaştı. Yanı sıra Türkiye’nin siyasi geçmişini, bugünün siyasi çalkantılarını ve verdikleri siyasi mücadeleleri anlatırken ön görülerini, gözlemlerini ve değerlendirmelerini ortaya koydu.

1994 yılından itibaren 6 kez üst üste Büyükçekmece Belediye Başkanı seçilen Dr. Hasan AKGÜN evli ve dört çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.

Yayımlanmış Kitapları

Belediyeler ve Bütçelerinin Analizi (1992),

Kentsel Gelişim Sürecinde Büyükçekmece (1996),

Atatürk ve Cumhuriyet (1998),

Modernleşmeden Küreselleşmeye Türkiye’de Yerel Yönetimler: Tarihi ve Bugünü (2013),

Türkiye’de ve Avrupa’da Yerel Yönetimler (2017),

Sandık Oyunları (2019 Yerel Seçimlerinde Büyükçekmece’de Neler Oldu?) (2021),

From Modernization to Globalization Local Authorities in Turkey History and Today (2022).

Ayrıca, Lozan Barış Antlaşması ile ilgili bütün ayrıntıları ve gerçekleri ortaya koyan üç ciltlik “Lozan Barış Konferansı, Tutanaklar ve Belgeler (2013)” kitaplarını ülkemize kazandırdı.

İlgi Alanları

Akademi ve bürokrasideki çalışmalarının yanı sıra özellikle araştırmaya dayalı kitaplara ve klasik eserleri okuma, bunlarla ilgili araştırma yapmaya yakın bir ilgi duymaktadır.

Kent kimliği ile öne çıkan tarihî dokusu zengin, doğallığı bozulmamış şehirler ve bölgeler ile gelişmekte olan ülkeleri gezmek ve incelemek ayrıca tarihî şehirlerde sokak sokak dolaşmak özel ilgi alanları arasındadır.

Klasik otomobiller ve fotoğraf çekmek onun için büyük bir tutkudur.

BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİ FAALİYETLERİ

Büyükçekmece’ye Hizmetleri

Büyükçekmece’nin 40 yıl boyunca çözülemeyen altyapı sorunu 18 ayda çözüme kavuşturuldu. Şehrin tamamının imar planı yapıldı. Şehirde gecekondulara ve kaçak yapılaşmaya karşı etkili önlemler aldırarak bu yapılaşmanın önüne geçti.

1997 yılında, ilçede devlet hastanesi kurulması fikrini hayata geçirdi.

1999-2009 yılları arasında; 36 okulun, 12 çok amaçlı salonun ve bir öğretmen evinin, millî eğitime kazandırılmasını ayrıca Büyükçekmece’de, 4 vakıf üniversitesinin hayata geçirilmesini sağladı.
 

2007 yılında, İstanbul’un 5. büyük spor kompleksi olan Atatürk Spor Kompleksi’nin Büyükçekmece’ye kazandırılmasında etkili oldu.

Türkiye’nin trafiğe kapalı en uzun sahilinin Büyükçekmece’de halkın kullanımına açılmasını sağladı.

İstanbul’un en büyük sahnelerinden birine sahip olan ve “en kolay bina” seçilen Atatürk Kültür Merkezi Büyükçekmecelilerin hizmetine sunuldu.

17 kardeş şehir ile Büyükçekmece Belediyesinin ilişkilerinin sürdürülmesini sağlayarak Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın en önemli kriterlerinden biri olan ikili ilişkilerin gelişmesinde etkili oldu.
 

Türkiye’nin ilk ve tek “Televizyon Kulesi”nin, Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun en büyük kapalı fuar ve kongre merkezleri arasında olan TÜYAP’ın ilçeye kazandırılmasını sağladı.
 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Olarak Büyükçekmece’yi Kalkındırma Projeleri
 
2001 yılında TÜBİTAK, Türkiye’nin üç uydusunu uzaya gönderen Arianespace Firması ve Rus Bilimler Akademisinin katkıları ile ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığında Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezinde “Kentsel Gelişimin Uzaydan İzlenmesi” konulu seminer düzenlendi.

 

Büyükçekmece Belediyesi tarafından halkın hizmetine sunulan, bir eğitim ve kültür projesi olan Halk Akademisi Projesi, 2012 yılında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından örnek proje seçildi.
 

2012 yılında Büyükçekmece Belediyesinin hayata geçirdiği Benim Rengim Büyükçekmece adlı dünyanın en uzun açık alan resim sergisi ve üç boyutlu gezinti yolu resmine sahip sanatsal etkinlik projesi ile Büyükçekmece’nin adının Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesinde etkili oldu.
 

2014 yılında, 55 ülkenin katıldığı Çin’in Guangzhou şehrinde düzenlenen Uluslararası Kentsel Yenilik Yarışmasında Büyükçekmece Belediyesi, Engellerimiz Bizi Durduramaz projesi ile ödüle layık görüldü.
 

2017 yılında Büyükçekmece I. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresini düzenledi. Onur Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Ruşen KELEŞ’in yaptığı ve Türkiye’de bir ilk olan Kongre’de 210 başvurudan seçilen 133 bildiride, “Yerel Yönetimlerin Dünü, Bugünü ve Yarını” yerel yönetim temsilcileri ve akademisyenlerin bir araya gelmesi ile tartışıldı.
 

2018 yılında, İstanbul’da ilk defa, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi toplantısı Büyükçekmece’de yapıldı. 47 ülkeden 120 delegenin katıldığı toplantıda, “Yerel Demokrasinin İşleyişi ile İlgili Raporlar” görüşüldü.
 

2019 yılında Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği tarafından düzenlenen 15. Kent ve Yaşam Ödülünü Büyük Atatürk Parkı Projesi ile Büyükçekmece Belediyesi almaya hak kazandı.
 

2021 yılında, Büyükçekmece Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliğinin düzenlediği Genç Dostu Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışmasında, Genç Çiftçi Akıllı Tarım Projesi ile ödül aldı.
 

Büyükçekmece Başkanı Olarak Aldığı Ödüller

 

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.), İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği (İTTD) ve CeBIT Bilişim Eurasi 2013’ün iş birliği ile İstanbul, Ankara ve İzmir’deki 94 belediye başkanının da dâhil olduğu TT Belediye Başkanı 2013 araştırması sonucunda, sosyal medyada Olumlu Tepkileri En Çok Artan Belediye Başkanı Ödülünü aldı.
 

2013 yılı Ekovitrin Dergisi’nin bu yıl 12’ncisini düzenlediği, okurlardan gelen oylarla Yılın İlçe Belediye Başkanı olarak 35 kategoride, 105 adayın yarıştığı ve yaklaşık 3 ay süren Yılın Starları anketinde, ABD’den Çin’e kadar dünyanın dört bir yanından gelen 270.992 oyla ödüle layık görüldü.
 

2016 yılında, merkezi Güney Kore’de olan FIDAF [Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu (Federation of International Dance Festivals)] tarafından, üye 59 ülkenin oylarıyla FIDAF Daimi Onursal Başkanı seçildi.
 

2018 yılında, Mood dergisi tarafından verilen 3. Mood Ödüllerinde Yılın En Başarılı Belediye Başkanı Ödülü verildi.
 

2022 yılında Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından düzenlenen En Roman Dostu Belediye Başkanı kampanyası sonucunda, Barınma Politikaları Özel Ödülüne layık görüldü.
 

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Döneminde Büyükçekmece’ye Layık Görülen Ödüller

Şehircilik hizmetleri, sosyal belediyecilik ile kültür ve sanat etkinliklerine yaptığı yatırımlar sonucu Büyükçekmece, ilk kez 2012 yılında Avrupa Konseyi “12 Yıldız Şehir” ödülünü almaya hak kazandı.
İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, CIOFF [Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Konseyi (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Act)] tarafından 2011, 2012, 2013 ve 2015’te “Dünyanın En İyi Festivali” seçildi. (Festival, Türkiye’nin ilk CIOFF üyesi ve A kategorisindeki tek festivalidir.)
 

2016 yılında, Büyükçekmece Belediyesi Altın Köprü Halk Dansları Topluluğu, FIDAF [Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu (Federation of International Dance Festivals)] tarafından Cheonan’da gerçekleşen Uluslararası Halk Dansları Yarışmasında 19 ülkenin tam puanı ile dünya birinciliği ödülüne layık görüldü.
 

2017 yılında Büyükçekmece Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve “Türkiye’nin en ciddi yerel yönetimler proje yarışması” olarak kabul edilen, belediyelerin “iyi uygulamaları”nın ödüllendirildiği Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri yarışmasında Büyükçekmece Belediyesi, 512 başvurunun yapıldığı 203 proje arasından birinci oldu ve En İyi Kent Bilgi Sistemi Ödülünü aldı.
 

2017 yılında, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme Yarışmasında, Dünya Kostümleri Müzesi En İyi Arşiv ve Koleksiyon Ödülünü Büyükçekmece Belediyesi aldı.
 

2018 yılında, Büyükçekmece Belediyesi, “Avrupa Konseyi 12 Yıldız Ödülleri”ni 7. kez almaya hak kazandı. Bu unvanı 7 kez üst üste alan Türkiye’deki tek belediye Büyükçekmece Belediyesi oldu. Aynı yıl Avrupa Konseyi tarafından Büyükçekmece Belediyesine verilen Şeref Bayrağı alındı.
 

2018 yılında, Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, 7. kez Dünyanın En İyi Kültür ve Sanat Festivali ödülüne layık görüldü.
 

2019 yılında, Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, FIDAF tarafından verilen Onursal Festival Ödülünü aldı. 2021 yılında CIOFF ve FIDAF tarafından Onursal Festival Ödülüne layık görüldü.
 

2019 yılında, Büyükçekmece Belediyesi, Uluslararası İdeal Kent Ödülüne layık görüldü.
 

2020 yılında, Büyükçekmece Belediyesi, Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partneri Ödülünü aldı.
 

2021 yılında Türkiye Belediyeler Birliği tarafından “Kalıcı Önlemler” ve “22 Eylül Arabasız Gün” kriterlerini yerine getirdiği için Avrupa Hareketlilik Haftası Ulusal Ödülüne Büyükçekmece Belediyesi layık görüldü.
 

2021 yılında, Büyükçekmece Belediyesine, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından Uluslararası Güler Ertan Fotoğraf Sanatı Yarışmasına 21 yıl aralıksız devam etmesinden dolayı Süreklilik Ödülü verildi.
 

2021 yılında, Avrupa Konseyi tarafından başarılı yerel yönetimlere verilen Avrupa Şeref Plaketi Ödülü Büyükçekmece Belediyesinin oldu.
 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Olarak Üyesi Olduğu Kuruluşlar

 

2001 yılından bu yana Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Milli Delegasyonu üyesidir.
 

1945 yılında kurulan Türk Belediyecilik Derneğinin 2002 yılında Türkiye Belediyeler Birliğine dönüştürülmesinde kurucu üye olarak görev yapmıştır. Türkiye Belediyeler Birliği yönetim kurulu üyesidir.
 

1975’te kurulan ve Türkiye’nin ilk Belediye Birliği olan Marmara Belediyeler Birliğinin kuruluşunda bulundu. 2002-2004 yılları arasında Marmara Belediyeler Birliğinin Başkanlığını yapmıştır. Birliğin, Encümen Üyeliği görevine hâlen devam etmektedir.
 

Galatasaray Spor Kulübü Kongre üyesidir.
 

Avrupa’nın ünlü takımlarından Schalke 04’un ilk Türk kongre üyesidir.
 

Türkiye'de Kentleşme Sorunu ve Büyükçekmece Profili

 

Başkanın Görüşleri, Uygulama ve Başarıları

Kentlerimizde ortaya çıkan çevre sorunlarının büyümesinde ve çeşitlenmesinde nüfus artışının hızı önemli bir rol oynamaktadır. Kentsel nüfusun büyük kentlere yığılması, büyük ölçüde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden olan göçün önlenememesinden kaynaklanmaktadır.

Bu bakımdan yoğun göç alan kentlerimizdeki baskıyı azaltmak ve bununla bağlantılı olarak çevresel sorunları önlemek için alınması gereken öncelikli önlem, nüfus artışının kontrol edilmesine yönelik politikalar geliştirerek, göç veren illerde çekim merkezleri oluşturarak göçün kontrol altına alınmasıdır. Nitekim Habitat II Konferansı sonunda kabul edilen İstanbul Deklarasyonu’nda, kentlere göçü azaltmak için altyapı ve kamu hizmetlerinin ve istihdam fırsatlarının kırsal bölgelerde yaygınlaştırılmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Ancak şunu da vurgulamak gerekir ki bugün, birçok kentimizde sorunlar çok çeşitlenmiş ve karmaşık bir hâle gelmiştir. Bu bakımlardan, belirtilen tüm sorunlara köklü çözümler bulmak amacıyla, ülkenin kentleşme stratejilerini belirleyecek, uygulamasını yönlendirecek ve denetleyecek etkinlikte bir bakanlığın oluşturulması zorunlu görülmektedir. Kuşkusuz yerel ölçekte kentsel sorunların çözümü için, belediyeler düzeyinde yetki ve sorumlulukların, mali kaynakların ve merkezi yönetim ile ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Yol boyu devam eden ve kıyı kentlerinin tüm ortak özelliklerini bünyesinde barındıran, ticaret ve hizmet fonksiyonlarının ağır bastığı orta büyüklükte bir kent görünümünde olan Büyükçekmece’nin nüfusu günümüzde de hızla artmakta ve ilçe hızla gelişmektedir.

Büyükçekmece’de kentleşme süreci, yukarıda Türkiye’nin tümü için belirtilen olumsuz gelişmelerden önemli boyutlarda etkilenmemiştir. Çünkü özellikle 1980’li yıllardan itibaren kentleşmenin gereği ve temeli olan planlı gelişme Büyükçekmece’de büyük ölçüde gerçekleştirilmiştir.

Kentsel gelişme süreci içinde, nüfus artışına ve hızlı yapılaşmaya rağmen, gecekondulaşmaya izin verilmemiş, yasalar çerçevesinde konut talebinde çözümler üretilerek gecekondulaşma önlenmiştir. Büyükçekmece, İstanbul’un etki alanında kalmasına rağmen gecekondusu olmayan tek yerleşim yeridir.

İmar planının başarılı şekilde uygulanması sonucunda bugün Büyükçekmece, yatay yapılaşmanın uygulandığı en başarılı ilçelerden biri oldu. Alarko, Emar, Mesa Nurol gibi büyük firmalar villa kent projelerini Büyüçekmece’de faaliyete geçirdi. Bugün Büyükçekmece’de kişi başına 2 ile 4 metrekare arasında yeşil alan vardır.

Göl havzasını korumak, kentin havzaya doğru gelişmesini düzenli olarak denetlemek, burada izinsiz ve çarpık yapılaşmayı engellemek son derece önemlidir. Çünkü Büyükçekmece Gölü sadece çevredeki yerleşmelere su vermekle kalmayıp aynı zamanda İstanbul’un su gereksinmesinin bir bölümünü de düzenli olarak karşılamaktadır.